sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Häät, kuka maksaa ja millä?

Inspiroituneena anonyymin kommenteista blogini viimeisimmässä tekstissä (lue kirjoitus tästä), päätin kirjoittaa.

Häät kuka ne oikein maksaa ja millä rahalla? Noh. Jos oikein historiallisiin perinteisiin tujoitetaan, niin häät on suomessa maksanut morsiammen vanhemmat tai morsiammen suku ylipäätään.

Budget Bride
Kuva: Pinterest

Meillä häistä tulee melko maltillisia kustannuksia verrattuna monien muiden bloggaajien häihin. Säästämme monessa kohtaa pitkän pennin. Etenkin tämä aika antaa, aikamoisia etuoikeuksia löytää asioita edullisesti ja puoli-ilmaiseksi. Meillä maksajina ovat molemmat, itse pyrin kaiken hullutuksen maksamaan yksin, mikä ei liity yleiseen. Muuten tasavertaisina suunnittelemme asioita yhdessä ja hankintapäätökset koostuvat meidän valinnoistamme. On mahtavaa, kun mies on raahannut pari joulukoristetta alesta. "Kulta, näitä voi käyttää sitten vähän muuhunkin! Häihin!"

Minä morsian teen kolmivuorotyötä ja anyway olen pyhinä, öinä ja muina hassuina aikoina tienaamassa. Silti teen tarkalleen ottaen hieman alle 40 viikkotuntia, joka viikko. Jos olen vaikka kaksi pyhäyötä työssä tienaankin reilusti yli viikon palkan (pyhät kun on 100% ja yötkin melko kivoilla lisillä höystetty). Jokainen voi tarkistaa mitä Helsingissä tienaa hoitaja kolmivuorotyössä. Sitten kun siihen voi vaikuttaa, kuinka paljon pyhiä tekee. Eikä ylitöissä tarvitse lillua. Ja palkkaa saakin vähän enemmän. Kaiken häähömpän ja hössötyksen tuleekin mahtua meidän muun normaalin elämän sekaan, asiana kuin rahallisena panostuksena. Meille kahdelle yhteinen perheaika on tärkeää. Jos elämä tulee uhrata vain työlle ja rahalle, turha on itselleen perhettä hankkia. Etenkin, jos sillä yrittää ostaa muiden kanssa viettämättömän ajan, jollain tavaralla tms.

Säästämme esimerkiksi juhlapaikan koristeluissa huimasti. Lähinnä maksettavaksi tulee kynttilät, lautasliinat, kukat ja lautasliinarenkaat (nekin kirppareilta). Juhlapaikan saamme sopuhintaan. Hääauton järjestää mitä todennäköisemmin isäni. Kirkko ei maksa. Hääpuvun teen itse (näppärä kun olen). Muutamassa muussakin jutussa on suhteita ja tuttuja, jotka ovat ilmoittaneet avuliaisuushalukkuudestaan. Lisäksi itsellämme löytyy sormuksiin käytettävät jalokivet hioittuina tai raakoina, mitä päätämmekin tehdä. Toisaalta taas kultaakin löytyy mitä viedä sormussepälle. Moni juttu on siis pulkassa.

Okay - not a video, but an educational post about wedding co-ops and ways to save money while sharing.
Kuva: Pinterest

Meillä ei makseta täyttä hintaa. Meillä bongataan luovia ratkaisuja, ale-tuotteita ja innovaatioita. Meille toisen roska on aarre. Niillä pääsee melko pitkälle häissäkin, ripaus vain mielikuvitusta.

Ainiin! Esimerkiksi olemme tehneet kesäasunnollamme remonttia, täydellinen remontti lattiasta-kattoon. Remonttiin on käytetty rahaa vain lattian ja ullakon portaiden puutavaran osiin. Muuten kaikki, uudet levytykset, maalit, kaakeli, osa huonekaluista on saatu ilmaiseksi, koska ne olisi heitetty roskiin. Tiskikatoksessamme on keittiön kaapit, jotka purimme eräästä paikasta, josta ne olisivat menneet roskalavalle. Kaikki tämä ilmaista.

Pihallamme koreilee myös kasvihuone. Kasvihuoneen lasiosat on Rukajärventien elokuvan lavastelasia, perustukset sulhasen kaverin vanha savupiipun hormi ja puuelementit Espoolaisen taloyhtiön piha-aitaa. Valmis kasvihuone maksaa noin 1000€, meille kasvihuone maksoi laatikon lonkeroa.

Viime kesänä naapuri kesämökiltä, oli heittämässä erästä pöytää pois. Pöytä tuli meille sai maalia ja nyt meillä on kaunis korkeakiiltovalkoinen ruokapöytä mökillä.

Lista on loputon, kotoamme ja mökiltämme ja elämästämme löytyy tuon tuosta täysin ilmaisia asioita. Tai pienellä panostuksella tehtyjä asioita.

Elämässä saa melkoisia löytöjä ihan ilmaiseksi kun muistaa katsoa ympärilleen. Ja elämässä saa paljon kauniita asioita, joihin materia tai raha ei yllä, siinä on jotain kauniinpaa.

Puitteilla ei lopuksi ole väliä, sillä jos hääpari hymyilee sydämissään, sädehtii ränsistyneinkin lato.

Lopputoteamukseksi: En tiedä täytinkö täysin asiakohtia jota ajattelin. Tiedän että pessimisti ei pety, mutta optimisti onnistuu aina. Jos elämässä ei ollenkaan luota tulevaan, ei voi koskaan olla onnellinen. Mitä tulee ruusunpunaisiin pumpulipilviin, ne ovat menneet jo kauan sitten. Joskus, ennen tätä miestä, bussikuskia. Meillä eletään unelmia ei vain unelmoida. Joku muu voi nauttia niistä pilvilinnoista. ;)

Clouds
Kuva: Pinterest

8 kommenttia:

 1. Voi kirjoitit niin asiaa! Meillä tulee myös olemaan varsin pienen budjetin häät. Pääasiassa tietenkin siitä syystä, että vaikka töitä teemmekin paljon, kohtuullisen tuoreilla yrittäjällä nyt ei vaan ole kertynyt paljoa millä mällätä, mutta myös suuresti siitä syystä, että emme näe järkeä (omalla kohdallamme) laittaa mielettömiä summia yhteen päivään. Uskomme tosissamme että saamme tehtyä ihanat, ikimuistoiset ja vieraillekin hauskat juhlat pienemmälläkin rahamäärällä. Ja rakastamme tehdä asioita itse, omin käsin. Myös muussa elämässämme toteutamme pitkälti samoja periaatteita kuin olit tuossa kirjoittanut. Vanhasta, (puoli)ilmaiseksi saadusta huonekalusta kun itse tekee tuunaamalla uuden ja entistä hienomman, niin se tyydytyksen tunne jonka saa kun katsoo sitä omin käsin tehtyä on mielestäni todellakin kaiken vaivan arvoista. Sama juttu hääjärjestelyissä: teimme juuri kimppuani käyttäen siihen aikaa useita iltoja. Nyt vaan ihailen tuota valmista lopputulosta ajatellen, että me tehtiin tuo ihan itse.

  Tulipas pitkä kommentti. Pitäisi varmaan kirjoittaa aiheesta joskus omakin postaus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa!

   En ole oikein koskaan ymmärtänyt sitä yhtälö, että kaikki maksaa paljon. Moni asia ei oikeasti maksa juuri mitään kun pitää silmät vain auki! Toki pitää olla valmis joustamaan vähän omista rutiineista..

   Innolla odotan sinun bloggausta asiasta! :)
   Ainiin! Kiitos kommentista!

   Poista
 2. Yhdyn tähän täysillä. Meillä on isot häät, mutta rahaa niihin ei ole laitettu suuria summia. Tosin aikaa sitäkin enemmän. ainut suuri kustannus on tietenkin ruokatarjoilu. Uskon vahvasti, että juhlista tulee tällä tavalla meidän näköiset :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti tulee teidän näköiset. Koska kyllähän on nyt niin, että ihmiset, jotka ovat käteviä käsistään tekevät kaiken hieman enemmän omanlaisesti! Hullulta tuntuisi sellaisten ihmisten häissä valmiina kaupasta tilattu.:) Meilläkin suurimman varmaankin liipasee ruoka, vaikka siinäkin saadaan säästettyä. :)

   Poista
 3. Vautsi! Siis nuo Rukajärventiestä hommatut ikkunat kasvihuoneeseen. Mitä tarinoita asioille ja tavaroille / remontin jäljelle saakaan, kun jaksaa väkertää itse! Respect!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Korppu, meidän mökki on sellainen uskomaton tee-se-itse-aarre-paja.. Meillä on myös IdeaParkin ylijäämä pihakiveä ja ns. reaktori, joka on tehty leipomokoneenkulhosta, kaukolämpöputken pätkästä ja sitä käytetään vedenlämmitylseen, sekä grillaukseen. :) Lisäksi on muutama muuta juttua. TÄytyy tehdä niistä kaikista joku oma bloggaus joskus.. :D

   Poista
 4. Ei vitsit miten hyvin teillä on kaikki asiat! Tässähän tulee ihan kateelliseksi, vaikka ihan hyvin nuo asiat olisi saatavissa meilläkin. :-D Hyvä te! Minusta tuntuu, että meidän budjetti on karannut aivan älyttömäksi, mutta en osaa (tai välillä halua) alkaa purkamaan sitä mistään päästä. Tässä sitä siis kitkutellaan säästäen häihin asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niin mustan tuntuu, meillä on todella paljon ympärillä ihmisiä jotka jees ja taas toisaalta ihmisiä joiden kautta tulee jtn helpotuksia.. Ja moni muukin tavara tms. Ei oikein ole löytänyt paikkaansa, mutta häiden myötä niillekin tulee käyttöä.. Ja sitten toisaalta rakastetaan tehdä itse asioita. :)

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi! ♥