sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Kakkupala, mikä hinta! HUHHUH!

Hääblogi maailmassa törmää mahtaviin vinkkeihin tavarasta, joka tulee sieltä ja täältä. Ympäri maailmaa. Toki kaikkea ei vain löydy Suomesta ja ei ole muuta keinoa kuin tyytyä ebay:hin tai johonkin muuhun nettisaittiin, josta saadaan tuote mikä vastaa unelmien mielikuvia. Samaan aikaan moni meistä morsiammista harmittelee Suomen kamalia hintoja ja kun kaikki maksaa niin paljon. Totta moni asia maksaa. Ja moni meistä haluaa päästä edullisemmin. Ironista kyllä, olemme itse luoneet kalliin ympäristön. Tilaamalla maailmalta ajamme kotimaista yrittäjyyttä ahtaalle. On paljon kuluja joita täytyy kattaa, koska raha menee jonnekin muualle, tulee kotimaisella verotuksella saada hieman enemmän.

Olen törmännyt niin hääfoorumeilla, facebookin erinlaisimmissa keskusteluissa ja muutamassa muussakin yhteydessä kauhisteluun. Kauhisteluun suomalaisen tuotteen hinnasta. Tästä oli hyvää kirjoitusta Tanjan blogissa. Mutta kuinka moni tajuaa ihan oikeasti paljonko siitä tuotteesta ihan tosissaan jää yrittäjälle käteen?

Perfect!! Just add a few more tiers! <3
Kuva Pinterest

Otetaampa vaikka kakku. Hääkakku. Sovitaan että kakku on gluteiiniton ja laktoositon, jolloin kaikki vieraat voivat tätä nauttia. Hintaa kakulle tulee 4,0 € pala, eli 50 vieraan kakku kustantaisi 200,00 euroa. Kaksisataa. Noh. Ensinnäkin tästä menee arvonlisäveroa 14 % eli se syö kakun hinnasta 28,00. Jäljelle jää 172,00 €. Sitten vähennetään kakun raaka-aineiden ja koristeiden hinta, joka pyöreästi arvioiden on noin 50,00 euroa. Hyvä, jäljelle jää noin 122,00 euroa. Varastointi tarvikeille kulut ovat yleensä tällaisesta noin 2 % kokonaishinnasta eli 4,00 euroa. Eli sitten jäljellä on noin 118,00 euroa. Otetaan huomioon myös työvälineet, joita ison koristeellisen hääkakun tekoon tarvitaan ja sitten se paikka jossa leivotaan, ne ovat noin 10 % eli 20,00 euroa. Eli tämän jälkeen rahaa on jäljellä 98,00 €. Sitten lasketaan että koristeiden rakentelu, kakun teko, ja paikan päälle kuskaaminen vievät aikaa 6 tuntia (lasken tähän tuon verran aikaa, koska täytyy tavata asiakas, tehdä koemaistatus ja vielä sopia esim koristeiden yksityiskohdita yms. Hintaa tuntia kohden jää noin 16,33 euroa. Siitä kun vähentää vielä oman henkilökohtaisen veron esim. 25 % jää leipurille käteen kakkusta 12.25 euroa/tunti Ja huom! Suunnilleen saman verran tienaa lähihoitaja, joka tekee kahtavuoroa, eli ei yötyötä. Laskin hieman alakanttiin nuo tarvikkeet (Eli jos täytteissä on muutakin kuin kreemiä ja hilloa, esim. juustokakkua, hintaa tarvikkeille tulee jo paljon enemmän) Joten kannustankin jokaista valittajaa, kokeilemaan itse. Kuinka halvalla saat tehtyä tuollaista kakkua ja kuinka monta tuntia siinä meni koristeiden ja muiden härpätysten kanssa? Mikä oli tuntihintasi?

Chapter 27: That night, Jane lays awake and decides to leave Rochester. He begs her not to leave as tells her the story behind Bertha. He tells Jane that he was tricked into believing that Bertha would not go insane. He also says that he married Bertha for her money which he believed her to have a lot of. Jane denies his pleas and makes up her mind to leave Thornfield.
Kuva: Pinterest

Haluan toki päästä omissa häissäni edullisesti, mutta sen mitä tarvitsen pyrin ostamaan ja hankkimaan kotimaasta. Etenkin silloin, jos sillä voidaan työllistää kotimaista palveluyrittäjää. Koska jos käytän vaikka 5000 euroa häihimme, ostan palvelut tai tuotteet pääosin Suomesta jää raha uudelleen käytettäväksi Suomessa. Jos ostan palvelut kiinasta, tuskin kiinalainen käyttää rahansa suomessa. Jos pyrkisimme käyttämään rahaa Suomeen, jäisi raha Suomeen. Silloin verojakaan ei tarvitsisi maksaa niin paljon, koska veroa maksavia henkilöitä olisi myös enemmän. Harvempi teistäkään suostuisi töihin vaikka 6,5 euron tuntipalkalla. Vai suostuisiko?

Someone in Naantali, Finland lives in a Moomin house. This just made the world better. via automatism
Kuva: Pinterest
Käytetään siis suomalaista, joka kohdassa kun se vain järkevästi on mahdollista. 

19 kommenttia:

 1. Ajatuksia herättävä teksti, kiitos tästä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyvä jos herätti ajatuksia. Niin oli tarkoituskin. ;)

   Poista
 2. Mahtava postaus, kiitos tästä. :)

  VastaaPoista
 3. Oikein hyvä kirjoitus. Minä kuitenkin kiinnitin huomioni tähän: "Silloin verojakaan ei tarvitsisi maksaa niin paljon, koska veroa maksavia henkilöitä olisi myös enemmän." Olisi hienoa, jos asiat toimisivat näin. On kuitenkin valitettava tosiasia, että valtio velkaantuu, väestö kasvaa ja palvelut pitäisi kuitenkin jollain rahalla kyetä järjestämään. En näe lausahdusta siis kovinkaan realistisena.

  On kuitenkin totta, että erityisesti häitään järjestäviltä ihmisiltä kuulee, kuinka kaikki maksaa - ja paljon. Valitus johtunee siitä, että hääpäivä on se ainoa kerta, jolloin yhteen päivään tuhlataan kymppitonni, ehkä toinenkin. Ihmiset elävät kuitenkin erilaisissa elämäntilanteissa ja tienaavat eri tavalla rahaa, joten kallis ja halpa ovat melko suhteellisia käsitteitä.

  Suomen hinnat tuntuvat monissa asioissa kyllä hurjilta näin häitään järjestelevän morsiamen näkökulmasta. Jossain kohdassa on vain vedettävä raja sille, mikä saa maksaa ja mikä ei. Jos olisin ostanut yli kuusisataa metriä satiininauhaa suoraan suomalaiselta pienyrittäjältä, olisivat kustannukset nousseet kohtuuttomiksi lopputulokseen nähden. Seuraavaksi voidaankin kysyä, ovatko ne nauhat sitten ehdottoman tarpeellisia, jos niistä ei ole valmis maksamaan Suomen hintoja? Minun mielestäni ne ovat. Samalla tavalla voidaan ajatella vaikka tuosta mainitsemastasi hääkakusta. Mikäli ei ole varaa maksaa ammattilaiselle siitä, että saa ammattimaisen lopputuloksen, osa päätyy halvempaan ratkaisuun ja tekee kakkunsa itse. Se aiheuttaa enemmän vaivaa, eikä tue suomalaista yrittäjyyttä. Toki tarvikkeet ostetaan Suomesta, joten asia ei siksi ole suoraan verrannollinen. Säästölinjalle lähdettäessä voi kuitenkin olla niin, että suomalaisten tuotteiden sijaan ostetaan ulkomailla tuotettuja, jolloin ainoastaan myynnin verot jäävät Suomeen, mutta tuotanto kukkii muualla.

  Tämä aihe herättää kyllä runsaasti ajatuksia sekä suuntaan että toiseen. Itse kannatan ehdottomasti suomalaisen pienyrittäjyyden tukemista, mutta vain omien resurssien mukaan. Jokaisen on vedettävä oma henkilökohtainen rajansa siihen, mikä saa maksaa ja minkä verran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä Maarit tuo kohta on hieman karrikoitua, jokseenkin. Vaikkakin yksi valitettava tosiasia on että monikansalliset suuryhtiöt vievät tilaa Suomen markkinoilla. Esimerkiksi Gigantti tuli Suomeen ja oli kaksi vuotta tappiollinen, jonka jälkeen se oli vallannut sopivasti markkinaosuutta, kaatanut pienenpiä toimijoita ja sitten se pääsi toimimaan sujuvasti. Samaan tapaan on toiminut myös eräs silmälasiketju ja muutama muukin. Toki töissä on suomalaisia, mutta yritysverotuksen muodossa taas tehdään miinusta.

   Karrikoitua tosiaan. Mutta faktana, jos raha menee ulos Suomesta, ei se palaa samaa tietä takaisin. Ja ei tämän postauksen tarkoituksena ollutkaan paheksua kaikkia morsiammia, jotka ostavat tuotteita ulkomailta, vaan muistuttaa ennemminkin siitä, että voiko valinnan tehdä ja voiko sillä oikeasti vaikuttaa. Ja, jo se että bloggaukseen tulee pitkiä kommentteja, kertonee se herättäneen pohdintaa. Jolloin ollaankin saavutettu haluttu lopputulos. Eikö? :)

   Ja ennen kaikkea. Ei me morsiammet Suomen taloutta yksin pelasteta, vaan kaikki koko maan kansalaiset yhdessä. Tällä hetkellä on 63 elätettävää 100 työssäkäyvää kohden. Luku sisältää vanhukset, lapset ja muut sosiaalitukien varassa elävät. 2025 ennustetaan että on yli 100 elätettävää 100 työssäkäyvää kohden. Ainut millä kuluja voidaan kattaa on palvelujen leikkaaminen, väestön työllistäminen ja rahan käyttäminen. Valitettavan suuri summa rahaa seisoo ikäihmisten kukkaroissa, meidän täytyy ennen kaikkea opettaa heitä käyttämään rahaa! :)

   Menipä poliittiseksi. Mutta Maarit, en itsekään kaikessa pysty käyttämään suomalaista yrittäjyyttä vaikka haluaisin. Koska palkka on rajallinen.

   Poista
  2. Ja morsimet kirjoitetaan yhdellä ämmällä. En osaa kirjoittaa.. :D

   Poista
 4. Nämä asiat pyörivät varmasti kaikkien häitään suunnittelevien mielessä. Itse annan arvoa myös sille helppoudelle, että ostan suomalaisia tuotteita läheisestä ostoskeskuksesta enkä lähde tilaamaan joltain nettisivustolta ja sitten jännitän tuleeko tuote ikinä perille. Tämä ei tarkoita ettenkö olisi jotain häihin liittyvää tilannut ulkomailta. Uusimpana esimerkkinä huntu, joka maksoi etsystä tilattuna 26€+toimitus ja hääpukuliikkeessä kokeilemani huntu 185€, tämä oli paras ratkaisu minulle.
  Tuosta hääkakusta tulikin mieleeni, että taisi nähdä aiheesta kummastelua facebookin häät2014 ryhmässä, jossa joku oli saanut tarjouksen kakkupalalle n. 5,5€. Muistaakseni häihin oli tulossa vieraita reilusti yli 100, koska kakun kokonaishinta kipusi lähemmäs 800€. Onhan se suuri summa kakusta. Ymmärrän kyllä hyvin, mistä esimerkiksi tämänkin kakun hinta koostuu, mutta meidänkään hääbudjetti ei antaisi 800€ myöten laittaa kakkuun. Onneksi meillä ei tarvitsekaan, sillä meidän pitopalvelun hintaan sisältyy kakku. Ainahan on kuitenkin mahdollista kilpailuttaa eri konditorioita, varmasti jostain löytyy omaan budjettiin sopiva kakku (jos siis budjetti on edes jollain tasolla realistinen).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinullekin Tinkaliina! Selvästi tämä aihe kuumentaa tunteita. Pitkiä kommauksia ja hyvä niin. Silloinhan ollaan saavutettu haluttu lopputulos. Keskustelu on herätetty. Jos minun postaukseni takia edes kymmenen ihmistä käyttää suomalaista yrittäjyyttä, koska tuli pohtineeksi sitä olen tyytyväinen. Ja toivon, että tämän lukisi erityisesti ne henkilöt jotka ihmettelevät miten joku voi maksaa niin paljon. Tässä ehkä pieni selvennys asiaan. Koska moni nuorempi ihminen ei välttämättä pysty ymmärtämään mitä kaikkea yrittäjän tarvitseekaan maksaa, jotta voi yritystään pyörittää. :)

   Ja sinullekin, en minäkään pysty vain suomalaiseen tavaraan ja palveluun kaikessa tyytymään. Vähän asuu siis "pahuutta" tässäkin osoitteessa..

   Poista
 5. Hyvä ja ajatuksia herättävä postaus. Olen aika samoilla linjoilla Maaritin ja Tinkaliinan kanssa. Arvostan paljon suomalaista pienyrittäjyyttä ja suomalaista käsityötä ja pyrinkin heiltä ostamaan, jos se on mahdollista. En ole kovin innokas itse tilaamaan ulkomaisista nettikaupoista, koska... no en vain ole jaksanut perehtyä niiden toimintaan, ja koen, että helpommalla pääsen, kun tilaan suomalaisesta verkkokaupasta tai suoraan liikkeestä. Mutta tosiaan oman budjetin ja resurssien mukaan on mentävä. Luultavasti minä jättäisin sitten kokonaan ostamatta, jos suomalainen olisi liian kallis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurkkaa vastaukseni Tinkaliinalle ja Maaritille. :)

   Poista
 6. Bravo, hyvä kirjoitus ja monta hyvää pointtia. Näin suomalaisena pienyrittäjänä törmään näihin asioihin lähes päivittäin. Ymmärrän kyllä asiakasta siinä, että niitä hintoja toisaalta kauhistellaan, sillä tottahan se on että Suomen hintataso on todella korkea. Yrittäjälle kuitenkin jää "taskuun" tuotteen lopullisesta hinnasta vain murto-osa ja tämän hetkisessä taloustilanteessa haluan omilla (hyvin pienillä) hankinnoillani tukea suomalaista työtä niin paljon kuin vain mahdollista. Esimerkiksi Palonin konkurssiuutinen veti oman mielen vähän mustaksi ja luulenpa että tänä vuonna tullaan vielä näkemään aika monta käsityöalan yrityksen lopetusta :(

  PS. Ja suurimmassa osassa tuotteistahan arvonlisävero on vielä huimasti suurempi kuin elintarvikkeissa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinasinkin, että pitäisikö ottaa toinen palvelu/tuote, jossa verokanta on korkeampi. Ja nythän en ole laskenut yrittäjän vakuutusta tai eläkemaksuja tuohon laskelmaan, eli todellisuudessa käteenjäävä osa olisi todellisuudessa vielä vähän pienenpi. :)

   Ja ennen kaikkea, pitäisi saada ikäihmiset käyttämään varallisuuttaan , jottei raha seiso, jolloin palvelut ja työpaikat säilyvät. :) Myös heidän hyvinvointi ja toimintakyky säilyisi pidempään. :)

   Poista
 7. -Hieno kirjoitus aiheesta!
  Minä olen tämän asian kannalla vähän sekä että linjalla.
  Haluan tukea suomalaista yrittäjyyttä tottakai.
  Tuen meidän häillä jo mm, pitopalvelun, häävalokuvaajan, juhlapaikan vuokran, meidän molempien pukujen, korujen ja sormusten kanssa kotimaisia yrittäjiä. Jo pelkästään näihin on uponnut useampi tonni.

  Kaiken muun tilpehöörin meinaan hankkia sieltä mistä halvimmalla saan, enkä tunne pistoa sydämessä. Vaikka se olisi sieltä kiinasta tilattua. Kiinasta tilattu tilpehööri jää silti runsaasti viivan alle jos vertaan rahamäärää kotimaisiin hankintoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! No mutta teilläjhn on kalleimmat asiat siis hankittu suomalaisilta yrittäjiltä. :) WAU! En tarkoitakaan, että kaikki pitäsi ehdottomasti ottaa suomesta. Mutta, jos siihen voi vaikuttaa, niin mielummin. :) Postauksen perimmäinen tarkotus oli lähinnä herättää huomiota asiaan. Ja kuten jo aiemmin yllä kirjoitin, jos joku tämän pohjalta huomioi asiaa (ja ymmärtää miksi se maksaa, se kakkupala), ollaan saavutettu jo riemuvoitto. :D

   Poista
 8. Hyvä postaus! Näitä asioita tässä mietitään varmaan kaikki ja tasapainoillaan kotimaisuuden, laadun, eettisyyden ja rahan välillä:)

  VastaaPoista
 9. Olen tosi iloinen että tämä aihe on noussut viime aikoina esiin ja keskustelua on syntynyt. Kiitos vielä kirjoituksesta!

  Yrittäjänä yritän ;) kääntää vastoinkäymiset hetkiksi, jolloin lähes pakon edessä on synnyttävä jotain uutta ja keksittävä kenties tuoreita ideoita tai muuten vain katsottava peiliin. Onneksi se on usein onnistunut.

  Ulkomaisten verkkokauppojen kanssa kilpailu on kuitenkin yksi vaikeimmista asioista. Siihen vaikuttaa niin moni juttu toimintaympäristössämme joita ei pysty itse muuttamaan, kuten moniin muihin maihin verrattuna korkea arvonlisävero. (Nyt 24 %, mahdollisesti tämän vuoden aikana vielä nousee.)

  Muu maailma haastaa meitä miettimään millä voisimme palvella suomalaisia ostajia entistä paremmin. Jos haluat ehdottaa jotakin, antaa vinkin tms, se olisi mukavaa. Olemme kuulolla osoitteessa rusetti(at)pirteapaketti.fi.

  VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentistasi! ♥