tiistai 25. helmikuuta 2014

Tee-se-itse ruoka -Mitä kaikkea pitääkään huomioida?

Yleensä häämenu lähtee hääparin budjetista, toiveista ja mieltymyksistä. Tulee myös päättää onko kyseessä tarjoiltu ruoka, buffee-pöytä tai pelkkä kahvitus.

Eli

1. Budjetti
Otathan huomioon, että mikäli aiot toteuttaa ruuat oman väen tekeminä, tarvitset astioita tarjoiluun ja ruuan mahdolliseen kuljetukseen tai säilöntään. Juhlapaikoilla usein miten on toki astiasto, mutta sieltä puuttuvat todennäköisesti suuren suuret vuuat ja astiat, joissa ruokaa voi pitää lämpimänä. Eli budjettiin pitää mahduttaa raaka-aineet, mahdolliset astia hankinnat tai niiden vuokraus, lisäksi saatat joutua hankkimaan erikoistyövälineitä (esim. kakun koristelu)
smores fixins station! plus more camping/outdoorsie themed wedding food. |  I think I like the idea more than the reality of everyone touching the stuff
Kuva:pinterest
2. Hääpaikan rajoitteet ja mahdollisuudet
Milloin pääset juhlapaikallesi? Mikäli juhlapaikkaan saa avaimet vasta samana päivänä tai edellisenä ilta voi olla melko haasteellista huolehtia ruokaa juhlapaikalle kun itse pitäisi istua meikissä. Lisäksi, onko juhlapaikalla riittävästi kylmäsäilytystä (etenkin kesäisin tämä tulee huomioida tarkasti, koska juhlien juotavat kaipaavat myös viileitä oloja). Entä onko hääpaikalla mahdollisuus valmistaa ruokaa ja jos ei onko riittävät mahdollisuudet lämmittää sitä.

3. Ruokailijat
Mikäli ruokailijoissa on allergisia tai esim. gluteiinittomia tulee ruuat valmistaa erityisellä huolellisuudella. Nimittäin gluteiinittomaan ruokavalioon kuuluu ehdoton kotimaisten viljojen välttäminen. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi voipaketti josta on voideltu tavallinen kotimaista viljaa sisältävä leipä -on saastunut. Eli samaa voita ei voi käyttää gluteiinittomaan ruokaan. Keliakiaa sairastavalle gluteeiini on myrkkyä joka minimaalisinakin määrinä vaurioittaa suolistoa ja saattaa aiheuttaa vakaviakin oireita.
4. Aika
Kuinka paljon aikaa on käytettävissäsi. Oletko lomalla ennen häitä? Mikäli, et ja sinulla ei ole mega-arsenaalia, joka tekee hommat puolestasi -tilaa pitopalvelu (ainakin jos häissä on enemmän kuin 30 vierasta ja ruoka on muutakin kuin kakkua). Ruuan valmistus vie aikaa. Kotikeittiössä vastaan tulee esim. uunin koko, uuniin ei vain yksinkertaisesti mahdu koko määrää kerralla vaan asioita joutuu valmistamaan osissa. Toiset herkut vaativat myös työvaiheet eri päiville. Eli pitää osata organisoida järkevästi. Aikatauluttaa, riittävällä pelivaralla.
THIS BLOG ENTRY IS AMAZING!! Look at the spread in this picture. I gasped out loud when I started reading about their wedding and budget. My finance thinks I'm nuts and that our wedding dreams are in the $30,000 range. But we're going to do it for hopefully less that $5,000.
Kuva: Pinterest

 5. Menu
Jos olet päässyt tänne asti ilman, että olet tuskastunut edellisten kohtien sisältöihin, voit alkaa suunnittelemaan Menua.  Menun suunnitelussa tulee taas huomioida valmistus ja säilytys -kaikki ruoka ei ole enään seuraavana päivänä hyvää. Toisaalta esim. juustokakut tarvitsee tehdä useammassa vaiheessa jos useita kerroksia, jolloin niiden teko kestää. Mitä voit tehdä menusta valmiiksi ja miten ruoka tulee tarjoilla? Älä ahnehdi -pidä menu riittävän yksinkertaisena.
6. Tarjoilu
Äkkiseltään sitä ei uskoisi kuinka paljon erilaisia astioita tarvitsee saadakseen näyttävän kattauksen ja riittääkö moniuloitteisuus, usein näyttävän kattauksen luomiseksi tarvitaan eri tasoja. Onko se mahdollista. Sitten se varsinainen tarjoilu. Kuka hoitaa keittiötä? Juokset itse? Kaasot ja bestmanit juoksevat? Tai palkkaat jotkut huolehtimaan siitä että purkit ja kipot pysyvät täynnä. Tässä siis pieni lisäys budjettiin -tarjoilijat!
7. Siivous
Kuka korjaa astiat? Ja korjaa esillelaitetut ruuat? Pitääkö jälkiruoka kattaa samaan pöytään vai saako sen rauhassa laittaa. Etenkin samassa tilassa vieraiden kanssa oleva tarjoilu- olisi tyylikästä korjata nopeasti kun ruokailu on valmis. Kuka tiskaa ja kuka korjaa seuraavana päivänä astiat pois?

Jos olet tiedostanut nämä pikkuseikat ja olet silti valmis huolehtimaan ruuan valmistuksesta itse, olet varmasti suunnitellut asian järkevästi ja realistisesti. Ole myös varma siitä, että osaat tosiaan lohtia gourmet ruokaa. Jotain, mitä olet tehnyt aiemminkin. Älä ala valmistamaan häihisi jotain uutta, jota et ole kokeillut aiemmin. Lisäksi tarkat muistilistat ja aikataulut ovat tärkeä työväline hääruokia valmistavalle!  Ja muista, että sinulla on todennäköisesti muutakin hommaa häihin liittyen.

Loosen us up the morning of the big day. We want to celebrate with you, and be nice and relaxed for the ceremony! We won’t say no to some drinks, snacks, and extra pampering.
Kuva: Pinterest
 

11 kommenttia:

 1. Pelkkä näiden kohtien lukeminen oli mulle liian raskasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Itse olen juhliin ruokia laittanut ja tehnyt suuremmallekin porukalle, ihan omien töiden lomassa... Mutta aika monella joka ajattelee tehdä itse, realiteetit ei ole kohdillaan.. :) Tästä tämä postaus..

   Poista
  2. Hyvä postaus olikin! Itse olen vain niin surkea ruoanlaittaja ja muutenkin etsin stressittömiä vaihtoehtoja, että sillä tuo kaikki info saikin minut entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että pitopalvelut jne. on hyvä juttu.

   Poista
 2. Ruoan tekeminen häihin itse on kyllä käynyt mielessä, saisi pidettyä koko hääbudjetin alhaisempana (: mutta toki se vie aikaa ja energiaa.. Pitopalveluun taidetaan meilläkin satsata (:

  Kurkkaappas http://weddingemilia.blogspot.fi/
  T. toinen helmihäät2016-morsian (;

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ruoka tulee itse tehtynä.. :) Käyn kurkkaamassa!

   Poista
 3. Onpas ajankohtainen postaus tämän päivän mietintöihin! Kiitos monista hyvistä pointeista! Me ollaa tekemässä ruokia itse ja juurikin on pähkäilyt menossa, että mitä tehdään ja milloin (yritämme muutenkin hieman alustavasti aikatauluttaa koko häiden alusaikaa). Meillä on onneksi monet perheenjäsenet lupautuneet auttamaan ruokien laitossa omien bravuureidensa kera ja ruuat on pitkälle mietitty niin että ne voidaan tosiaan valmistaa jo etukäteen. Eilen vaan tuli takaisku, kun tarjoilija-apulainen joutuikin perumaan tulonsa, ja nyt pitäisi löytää uudet tarjoilijat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kappas, olin kirjautunut sisään toiseen tiliini. Eli minä se äsken kommentoin :)

   Poista
  2. :) Aikataulu on mun mielestä hankalin sen suhteen, että ruuanlaitossa voi aina tulla se hetkellinen oikosulku ja yhden vaiheen sekoilu saattaa hidastaa hommaa.. :) Yksi mistä en postauksessa kirjoittanut oli pitopalvelun astiat, joskus olen valitettavasti törmännyt ihan ok ruokiin pitopalvelun puolelta, mutta kattaus ei ole sopinut millään tavalla muun juhlan teeman/hengen kanssa.. :D Mutta meillä kummallakaan tätä ongelmaa ei onneksi ole Kaisa! Ja, toivottavasti tarjoilija-apulainen löytyy!

   Poista
 4. Tämä on kyllä hyvä ja kattava lista :) Mutta minä en kyllä missään nimessä olisi valmis tekemään sitä itse.. Toki varmasti tekisin, jos olisi ns. "pakko" mutta mieluummin keskityn stressaamaan muista asoista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harva on yhtä kahjo kuin minä.. Ruoka on kieltämättä melkoinen kakku! :D

   Poista
 5. Sulle on haaste :) http://haat2014.blogspot.fi/2014/02/haaste.html

  VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentistasi! ♥