maanantai 3. marraskuuta 2014

Häät maksaa kaksikymmentätuhattaviisisataaseitsemänkymmentäkolme euroa.


Ensinnäkin missä kirjassa on kirjoitettu että kulut maksaa mies? (Olen tästä aiemminkin kirjoittanut, mutta toisille ei taida ymmärrykseen riittää tuo ratakiskon pätkäkään..) Tänä päivänä voisi luulla, että jokainen koulutettu (ja vähän vähemmänkin koulutettu) naishenkilö osaa itse kantaa kortensa kekoon ja osallistuu talouden pitoon asioissa kuin asioissa. Ja, että etenkin ne naiset jotka itse tekevät työtä, ymmärtävät rahan käytön päälle.

Mutta ei. Valitettavasti meillä Suomessa on naisihmisiä, jotka luulevat että meidän häämme maksetaan jollain muulla. Voi LoL!

Häihin tehdään yleensä budjetti kuten elämäänkin.

Meidän häiden kuluja tulee olemaan seuraavasti
Kirkko ja siihen liittyvä tilpehöörit                    50€ (morsian maksaa)
Kutsut                                                                  100 € (morsian maksaa)
Hääauto                                                               0€ (morsiamen isä hoitaa)
Juhlapaikka                                                         jokunen satanen (maksetaan puoliksi)
Kukat                                                                  200 € (puoliksi)
Ruoka                                                                 600 € (puoliksi)
Juomat                                                                600 € (puoliksi)
Hääpuku                                                             250 € (morsian)
Sormus                                                               Maksetaan romukullalla
Muu tilpehööri kengät, korut yms.                     Hankittu jo morsiamen pussista
Sulhasen jutut                                                    200 € hankittu jo osittain
Koristelut muuten                                              200€ (osa koristeista saatu jo lahjaksi)
Kampaajat                                                          250€ (morsian maksaa)
Yhteensä                                                              2850 €
Tästä morsiamen osuus                                       1850 €

Moni muu asia hoituu ystävien avulla tai olemassa olevilla jutuilla. Koristelujen osuus on varmasti pienempi, mutta sillä voidaan lisätä ruuan osuutta. Häihin on vuosi ja neljä kuukautta tämä tarkoittaa noin satasen osuutta kuukautta kohden. Miehelle tuli kuluja noin tuhannen euron verran ja sen kun jakaa kuudellatoista kuukaudella miehen tarvitsee laittaa huimat 62,5 € sivuun kuussa, ei mikään mullistava kustannus häistä ja jos vähän pyöristelee voisi luku olla 70€/kk joka ei sekään mikään mullistava kustannus. Eli hän joka kuvittelee, että meidän häät maksetaan jollain hölynpölyrahalla.. Niin tervetuloa tosielämään. Meillä molemmat osallistuvat ja asioita hankitaan suunnitelmallisesti etukäteen edullisesti. Ja vaikka summa tuosta nousisikin, ei vielä tee tiukkaa..

Enemmän rahaa vie tosielämässä perus arkiruoka ja vaikkapa lasten vaatettaminen (johon minäkin osallistun omalla rahallani). Häät ovat melko pieni kustannus elämässämme, mutta ilmeisen suuri vatutuksen aihe jollekulle muulle. 

100 Ways To Save Money on Weddings
Kuva: Pinterest


On todella valitettavaa huomata kuinka toiset vain katkeroituvat elämäänsä ja elävät kaiken sen kateuden kautta mitä toisella on (vaikka joku olisi tehnyt kovastikin työtä asioiden eteen). Resurssinsa kannattaisi suunnata esimerkiksi siihen miten voisi tulla paremmin toimeen omien lastensa kanssa, kuunnella sitä mitä heillä on sanottavaa, keitä he ovat ihmisinä ja minne he haluavat elämässään. Eikä vain tolkutella omia totuuksia, joilla ei ole mitään todenperää. Avain onneen on pidemmän päälle kuitenkin itsensä tunteminen ja oman itsensä myöntäminen, myös erheellisyydessä.

Ja loppukaneettina. En millään vain käsitä ihmisiä, jotka ovat kymmen/kaksitoistatuntisia päiviä välillä töissä ja silti saavat saman palkan, kuin kahdeksalla tunnilla. Sitten ehkä pitäisi vaihtaa työpaikaa, meillä ainakin maksetaan ylityökorvauksia. Vapa-aika on ihmisen parasta aikaa. Raha on mukavaa muttei tee elämisestä hienoa, sitä kun ei täältä kukaan mukaan saa.

Häät tulevat olemaan ihana asia elämässämme, mutta eivät syö juurikaan rahaa. Sitä paitsi parhaat juhlat rakennetaan ihmisistä eikä materiasta kuten elämä ylipäätään. Sitä paitsi juhlat rakennetaan rakkauden ympärille ei rahan.

P.S. Mulla on huima draivi päällä kouluhommissa ja ajattelin valmistua kovasti etuajassa.


6 kommenttia:

 1. Olihan valitusvirsi, mutta ajatukset helpottavat suuresti kun jakaa hieman asiaansa muun maailman kanssa. :)

  VastaaPoista
 2. Oi ihanan kuuloinen hääbudjetti, sopii niin monen lompakolle! :) Hyviä ajatuksia, onnekkaita on ne, joiden ei tarvitse "tikkua ristiin" laittaa häittensä eteen. :)

  VastaaPoista
 3. Hyviä ajatuksia :) itseäkin kyrpii se, miten häiden rahakuviot liikuttavat jotain muita.. Tuon "mies maksaa"-asenteen lisäksi kuulee paljon sitä "teidän vanhemmatko nää maksaa?!"-asennetta, varsinkin me kun niin nuoria ollaan. Se ottaa rankasti päähän, sillä maksamme häät tasan tarkkaan itse. Sitä meillä on vaikea enää sano kumpi maksaa mitäkin, kun meillä on pitkälti yhteiset rahat, mutta kyllä minäkin äitiyslomalaisena pistän joka kuukausi tietyn summan sivuun hääkassaa varten :)

  Ps. Ihana budjetti teillä! Budjeton suuruuskin on hääparin oma asia: kaikki satsaavat siihen mikä on itselle tärkeää. Me esimerkiksi maksetaan pitopalvelusta sievoinen summa, mutta se on ainoastaan meidän ongelma :)

  Jee kivaa suunnitella! Mä oon kans aktivoitumassa blogin puolella näiden asioiden kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, toden totta Kata! Ja kyllä meilläkin käytännössä on yhteiset rahat.. Mutta joillekin ihmisille ei näytä menevän kaaliin, että he eivät pysty määrittelemään sitä miten joku toinen käyttää rahaa.. On tilanteita, joissa jollain perruselämään menee satoja euroja enemmän kuin vaikka meillä... Eli samojen juttujen kanssa pyöritään.. :D

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi! ♥